De bouw beweegt, vernieuwt en maakt spectaculaire zaken mogelijk. Ja, de bouwsector is sexy. Tenminste, als je verder kijkt dan klaslokaal of opleidingsvloer.

Daarom organiseren Constructiv en VDAB deze maand speciaal voor laatstejaarsleerlingen bouw voor de eerste keer Campusdagen Bouw in de VDAB-opleidingscentra in Schoten, Herentals en Mechelen.

Tijdens deze dagen worden de jongeren gesensibiliseerd voor veiligheid, volgen ze diverse technische workshops en krijgen ze belangrijke tips voor de nabije toekomst via sessies sollicitatietraining. De leerlingen krijgen bovendien de unieke kans om meteen te netwerken met bouwbedrijven. 140 leerlingen uit 12 scholen zijn ingeschreven, verspreid over 3 'campussen'.

Innovatie
Aan het einde van dit schooljaar stromen de laatstejaarsleerlingen bouw uit. Ze gaan dan - liefst meteen - op zoek naar een specifiek bedrijf om er hun opgedane kennis en kunde toe te passen, en verder te verfijnen tijdens hun loopbaan. Om de zoektocht van de leerlingen positief te stimuleren, organiseren Constructiv en VDAB verschillende interactieve workshops in de opleidingscentra van VDAB in de provincie Antwerpen.

In campus Schoten maken de leerlingen op 22 mei kennis met technische workshops rond industrieel isoleren, industrieel schilderen en stellingbouw. Campus Mechelen laat ze op 24 mei proeven van nieuwe technieken in workshops rond houtskeletbouw en sanitair.

Campus Herentals toont op 25 mei onder meer nieuwigheden in de industriebouw en in de schilderwereld.

Veiligheid
Uiteraard kunnen er geen campusdagen zoals deze plaatsvinden zonder een belangrijke focus op veiligheid. De arbeidsongevallencijfers in de bouwsector blijven immers nog veel te hoog, los van alle inspanningen die de sector al doet. De professionele theatermakers van Klein Barnum hebben daarom een interactief veiligheidstheater voorbereid, waarmee ze de jongeren op een leerrijke en verrassende wijze bewustmaken voor (on)veiligheid. Ze treden op in de verschillende campussen.

Loopbaan
Na een boeiende, leerrijke dag wacht de jongeren misschien nog het belangrijkste moment van allemaal. Iedere campus zet op de Campusdagen Bouw namelijk ook de deuren open voor werkgevers.

De jongeren krijgen op elke campus ook sollicitatietraining, met speciale aandacht voor social media, om hun kansen op succes te verhogen. In dat opzicht betekenen de Campusdagen Bouw dus ook een buitenkans voor bedrijven, die het vandaag de dag steeds moeilijker krijgen, om geschikte medewerkers aan te trekken.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens deze Campusdagen Bouw:

22/05/2018 - Campus Schoten - Metropoolstraat 11C
24/05/2018 - Campus Mechelen - Brusselsesteenweg 288
25/05/2018 - Campus Herentals - Rietbroek 4 - Wolfstee